Klicka på frågan för att få mer information
Hur gör jag för att bli labbmedlem och få tag (tillgång till lokalen 24/7)?
Efter att du har blivit medlem och kontaktat oss via formuläret på hemsidan med nödvändig uppgifter kan du boka genomgång och nyckelutdelning. Tider läggs ut löpande på https://www.kalmarmakerspace.se/bokning-intresseanmalan/bokning-introduktion/
En borttappad eller på annat sätt oanvändbar tag ersätts med en avgift om 100kr till föreningen.
Vilken är vår policy för inköp till föreningen?
Alla inköp till föreningen ska godkännas av styrelsen i förväg. Undantag kan göras för förbrukningsmaterial, t.ex. rengöringsmedel, disktrasor, sågblad, slippapper och liknande, om kostnaden understiger 500 kr. Observera att material som ingår i det som produceras, t.ex. lera, filament, trä, skruv, garn och liknande, inte bekostas av föreningen.
Hur fungerar keramiken?
Man får låna utrustning och verktyg men har med sitt eget material. Det finns en hylla med gemensamma glasyrer som på något sätt har skänkts till föreningen. Det som ska brännas i ugnen ska också tillverkas i lokalen. Att producera verk hemma och sedan utnyttja ugnen är inte tillåtet. För att kunna använda denna delen behöver man vara medlem och ha deltagit på en introduktion. Lediga tider läggs upp här: https://www.kalmarmakerspace.se/bokning-intresseanmalan/bokning-introduktion/
Kan omyndiga personer använda lokalen?
Ja! Men man måste alltid ha med sig och vara under översyn av någon som är myndig. Den myndiga ska även ha deltagit på nödvändig introduktioner Gällande labbmedlemskap är det den myndiga som är ansvarig som har det, den omyndiga personen behöver endast vara medlem för att följa med.
Hur fungerar trä- och metallverkstaden?
Man får låna utrustning och verktyg men har med sitt eget material. Det finns en låda där skänkta bitar och överblivet material placeras. Ur denna är det fritt att plocka. För att kunna använda denna delen behöver man vara medlem och ha deltagit på en introduktion. Lediga tider läggs upp här: https://www.kalmarmakerspace.se/bokning-intresseanmalan/bokning-introduktion/
Vad gäller om jag vill hålla i en workshop?
Om du kan tänka dig att hålla i en workshop och dela med dig av din kunskap är det väldigt uppskattat. För att kunna boka via hemsidan eller om du behöver hjälp på något sätt kan styrelsen eller marknaddsgruppen kontaktas. Det är tillåtet att ta ut en liten summa från deltagarna om man vill det. Workshopen är dock endast för medlemmar, personer utifrån kan alltså inte delta.
När kan jag besöka lokalen?
Medlemmar kan använda lokalen på öppna träffar som är torsdagar jämna veckor från klockan 18 till cirka 21. Detta med undantag för uppehåll under sommaren och julen. Som labbmedlem kommer du in dygnet runt. Vill du se hur lokalen ser ut innan du blir medlem är det i huvudsak på öppna träffar du kan besöka oss. För att sedan använda den behöver du bli medlem och gå introduktion i de delar av verksamheten där så krävs. Passar absolut inte torsdagskvällar får du gärna kontakta oss via formuläret på hemsidan så ska vi se vad vi kan lösa.
Hur fungerar det med förbrukningsmaterial?
Material som ingår i det som produceras, t.ex. lera, filament, trä, skruv, garn och liknande tar man med själv. Föreningen står alltså inte för förbrukningsmaterial (med några få undantag).
Introduktion, workshop och maskinintro
Våra introduktioner är en genomgång av rutiner, säkerhet och annan bra information. Den behöver genomföras för vissa delar av lokalen.
Workshop (oftast 1-2 timmar) är när man utforskar något specifikt och lär sig hur man kan använda maskinen eller tekniken.
Maskinintro är ett mellansteg/ kortare workshop (oftast 10-30 minuter). Man får lära sig grunderna och tillräcklig säkerhet för att kunna utforska vidare själv.