Vi deltog 30 april på Fullt ös som är en kultur- och idrottsfestival och Sveriges största ungdomsevenemang!

Vi hade med oss brodyrmaskinen och ett reaktionsspel som tillverkats i Makerspace lokaler. Till brodyrmaskinen hade vi med tygkassar som Matilda hade skapat några förvalda designer till. Ungdomarna fick välja en av dessa eller sitt namn som de fick broderat på en kasse att ta med sig hem.

Det var väldigt lyckat med många besökare och en hel del tävlingsinstinkt vid reaktionsspelet som var en kopia av nattduellen från Mästarnas Mästare.

Hej alla!
Hoppas ni alla haft en bra sommar så här långt! Den är inte slut än på långa vägar, tänk på det! Här kommer lite kort information igen.

Gemensamma träffar Vi startar upp våra gemensamma träffar igen! Den 7/9-2023 kör vi igång och sedan är det varannan torsdag som gäller. Precis som vanligt. Jag uppdaterar vår google-kalender snarast så att ni kan lägga till den till era system om ni önskar. Kl 18 och framåt kör vi!

Städträff Tack alla ni som kommer på städträffar och såklart ni som håller i detta och får det att fungera! Vi kör nästa städträff veckorna innan vår första gemensamma träff, nämligen den 24/8 från kl 18, så är det fräscht och härligt att dra igång nya projekt samt såklart kaffebryggaren! Kom och va med en kvart om du inte kan längre än så! Kom och var med hela kvällen om det funkar! Det uppskattas! Det kommer bli fika. 🙂

Stadsfesten och Transportfestivalen Missa inte att föreningen kommer finnas med på Kalmar Stadsfest. Den 12/8 kommer vi finnas vid konstmuseet, från ca kl 12:00, för att sprida vårt budskap, visa vad vi gör och möjligen hitta på lite annat kul. Vi behöver hjälp att bemanna vårt tält och visa upp oss. Framför allt behöver vi någon ytterligare som kan hjälpa oss med lite klösar i keramiken, så att alla som vill får testa att dreja! Strax innan lunch och en bit in på eftermiddagen är tanken. Hör av er! Vi kommer också vara med på transportfestivalen i Rockneby den 2/9. Vi behöver också hjälp att bemanna här, hör av er direkt till mig om ni har möjlighet!

Workshops Har du något speciellt du skulle vilja lära dig hos oss? En maskin eller teknik som lockar extra mycket? Hör av dig till asa@kalmarmakerspace.se med ditt intresse så kanske vi kan köra workshop i just detta. Finns det något du själv skulle kunna hålla en kort kurs eller workshop i? Maila Åsa så styr vi upp något!
Makerspace & Uppfinnarna Kalmarsund
Funkabo, Kalmar, Sweden
via Linus Björnlund
Ordförande

Hej alla!
Jag vill med detta meddelande tacka er för terminen. Det är väldigt roligt att se hur vi får både oss själva, som människor, samt vår förening och lokal att utvecklas!

Gemensamma träffar
Äntligen sommar, igen! Det innebär att vi nu har haft vår sista gemensamma träff för terminen. Vi återkommer via mail då det börjar bli dags för en ny termin hos oss! För er som har nyckel är lokalen öppen och kan nyttjas precis som vanligt, hela sommaren.

Städning och förvaring
Tack alla ni som kommer på städträffar och såklart ni som håller i detta och får det att fungera! Men också stort tack till ALLA som hjälps åt att hålla lokalen fin övrig tid också. Vi jobbar ständigt på att bli bättre och behöver alltid hjälp med detta. Det är vår lokal. Tänk på det! Det är alltid VÅRT ansvar att ta ut sopor, fylla på papper eller svabba golv om det behövs! Eftersom vi är ganska många numera är det också väldigt viktigt att vi sköter vår personliga förvaring. Det finns väldigt tydliga regler gällande detta. Det ska inte finnas någon personlig förvaring utöver det som finns i våra lådor (för nyckelmedlemmar). Vid projekt med material som inte får plats i dessa så ska dessa märkas med datum och namn samt samlas ihop så det blir tydligt att det är ett projekt. Men det är fyra veckor som gäller för denna typ av förvaring. Sen tas det hem eller tillfaller föreningen. Vi hoppas nu alla sköter detta eftersom det underlättar både städning och skapande i lokalerna!

Sommar
Missa inte att föreningen kommer finnas med på Kalmar Stadsfest. Den 12/8 kommer vi finnas vid konstmuseet för att sprida vårt budskap, visa vad vi gör och möjligen hitta på lite annat kul. Vi behöver hjälp att bemanna vårt tält och visa upp oss. Antingen för att göra något specifikt eller bara hänga och eventuellt snacka med nyfikna besökare. Medlemmar som är med får en t-shirt! Strax innan lunch och en bit in på eftermiddagen är tanken. Hör av er!

Vi kommer också vara med på transportfestivalen i Rockneby den 2/9. Här ska vi visa upp oss och kanske hitta på något i transportens tecken. Har du idéer så hör av dig! Vi behöver också hjälp att bemanna här, hör av er direkt till mig om ni har möjlighet!
Mer information om evenemangen dyker upp när vi närmar oss.

Slutligen vill jag önska er en härlig och kreativ sommar! Ta hand om er!
Makerspace & Uppfinnarna Kalmarsund
Funkabo, Kalmar, Sweden
Linus Björnlund
Ordförande

Hej alla!

Jösses vad tiden går! Fort går den också! Hoppas ni alla mår finfint och att ni får njuta av det härliga vårvädret! Äntligen dök det upp! Och träden slog ut!  Inspirationen bara flödar! 🙂

Här följer lite kort information från styrelsen. Snälla läs igenom detta mail, så att vi har koll på samma läge som jag inte har koll på! 🙂

Förfrågan aktiviteter

Vi som förening får ofta förfrågningar om vi vill vara med på diverse aktiviteter. Sånt som är riktigt kul att vara med på, gör samhällsnytta och innebär att namnet och våra värderingar sprids. Exempel på sådana saker skulle ju kunna vara ”fullt ös” för ungdomar eller stadsfesten för alla i hela regionen. Vi har nu följande aktiviteter på gång och önskar att ni medlemmar är med och hjälper oss. Ni behöver aldrig vara själva och dra eller komma på idéer. Det är inte tanken. Men vi behöver hjälp att medverka, så det inte bara blir styrelsen som är ansiktet utåt. Vi klarar ju heller inte vara med överallt. Följande är på gång!

  • Schools out – ett alkoholfritt alternativ på skolavslutningsdagen/kvällen. Tänkt er fullt ös men i mindre format. Smedjan i Smedby, 16 Juni 2023 mellan ca 18-22
    • Smedjan undrar om vi kan tänka oss ställa upp på kvällen och hålla i någon aktivitet. Som drejning, svarvning, mickla med elektronik eller pyssla. Något som vi kan och som kan locka ungdomar i högstadie-/gymnasieåldern. En eller två vore bra. 
  • Stadsfesten – Kalmars roligaste veckoslut! I stadsparken. Här tänker vi som förra året ställa upp med diverse utmaningar och aktiviteter som talar från hjärtat av vår förening. 12/8-23 kl 10 och framåt.
    • Här behöver vi medlemmar som kan tänka sig finnas på plats. Allt från drejning, svarvning, legoutmaningar, att prata om vilka vi är eller bara vara med, hänga och peppa! Det spelar inte så stor roll vad vi kan bidra med, bara vi bidrar och ler samtidigt. Om vi tycker det är ok att le alltså. 🙂 Två eller flera, här finns massor att göra!  
  • Transportfestivalen – en festival i Rockneby aktivitetshus som går i transportens tecken. Tänk på transporthistoriken i bygden (Tjorven någon?).   3/9 – 2023.  
    • Här behöver vi medlemmar som kan tänka sig finnas på plats. Vi vet egentligen inte riktigt vad vi ska göra mer än att visa upp oss. Men något kul kanske vi kan komma på? Vill någon bygga något kul för detta? Säg till! 🙂

Snälla, tänkt inte direkt ”äh, detta är inget för mig”. Det kan ge mer än du tror och jag lovar, att vara med på dessa saker är roliga än vad vi kan tro! Hör av er om ni är intresserade! Det hjälper oss supermycket och ger bra marknadsföring åt föreningen samtidigt som vi visar tacksamhet mot Kalmar kommun som hjälper oss år efter år.

Förvaring

När det gäller förvaringen i lokalen så vet dom flesta av er om att det är personliga lådor, för labbmedlemmar, som gäller för personlig förvaring. Något annat finns inte för långtidsförvaring. Detta gäller för samtliga medlemmar som betalar labbmedlemskap. I övrigt kan vi inte förvara saker i lokalen under längre tid än för ett vanligt projekt (4 veckor). Då ska det också märkas med namn och datum. Efter fyra veckor tillfaller det sedan föreningen om det inte flyttas. Detta gäller både t ex virke och textiler men även lera och glasyrer. Anledningen är att vi har MYCKET begränsat utrymme och vårt utrymme ska primärt användas till att skapa. 

Discord

Vi i styrelsen tycker att övergången till Discord har varit väldigt lyckad. Inte bara för att dom flesta är med oss eller för att systemet funkar bättre men också för att föreningens alla medlemmar kommunicerar på ett annat och mer givande sätt nu. Vi hoppas självklart att ni tycker samma sak men vore också tacksamma om ni kom med förslag på vad som kan göras annorlunda och bättre. Saknar ni något? Hör av er så vi vet att vi inte är på fel spår!

Schemat

Kolla gärna in här för vårt föreningsschema. Här försöker vi få in aktiviteter och händelser som rör vår förening och lokal. Hör av er om ni saknar något!

Parkering

När vi kör bil, lastbil, MC eller a-traktor till lokalen är det mycket viktigt att vi följer de anvisningar som finns på området. Parkering sker inte direkt utanför dörren såklart, då skolområdet inte primärt är för parkering. Skoltid är det absolut förbjudet att köra på området förutom anvisade vägar, men det är vid andra tider inte lämpligt att parkera på skolområdet, utanför anvisade platser för parkering. Tänk på att barn vistas här, men också att eventuella utryckningsfordon ska kunna ta sig fram!

Vi hörs! Sköt om er!

Vänligen
Linus Björnlund
Ordförande

Imorgon tisdag kommer Brickmakers att ställa ut sitt lego bygge av Sollidens slott för Kungen och Drottningen som är i länet när de gör en rundresa i Sverige för att fira Kungen 50 år på tronen.

Här går det att läsa om Brickmakers utställning.

SVT nyheter: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/de-ska-visa-solliden-i-lego-for-kungaparet

Sveriges radio: https://sverigesradio.se/artikel/barnens-legobygge-av-solliden-visas-upp-for-kungaparet-pirrigt

Härmed bjuds samtliga medlemmar in till årsmöte för föreningen Makerspace & Uppfinnarna Kalmarsund. Årsmötet kommer att hållas den 26:e mars klockan 15:00. Mötet kommer att gå av stapeln i Conservators lokaler på Slöjdaregatan 11 i Kalmar. Vi önskar att samtliga medlemmar som tänkt närvara på mötet meddelar då vi försöker planera efter antal.

Dagordning
• Mötets öppnande
• Fastställande av dagordning
• Mötets behörighet
• Val av mötets ordförande
• Val av mötets sekreterare
• Val av personer att justera protokollet och rösträknare
• Styrelsens verksamhetsberättelse för förra året
• Ekonomisk berättelse och redovisning för förra året
• Revisorernas berättelse för förra året
• Slutredovisning av projektet Frambo
• Ansvarsfrihet för förra årets styrelse
• Årets verksamhetsplan
• Årets budget
• Nästkommande års medlemsavgift
• Val av årets styrelse
• Val av årets valberedare
• Övriga frågor (inkomna motioner)
• Mötets avslutande

För att ha rösträtt på årsmötet krävs betald medlemsavgift för 2023.

Vi på Makerspace och Uppfinnarna Kalmarsund håller öppet hus och visar vår kreativa verkstad i samband med Queens of Kalmars jämställdhetsfestival 2023! Queens of Kalmar kommer vara på plats under kvällen.

Vi ses där! Ni hittar oss på Funkabovägen 4, Baksidan av fritidsgården i källarplan.

Mer info kring Queens of Kalmar hittar ni här https://queensofkalmar.se/ samt https://www.facebook.com/queensofkalmar

Varmt välkommen

Hej alla Makers!

I samband med den öppna träffen nu på torsdag den 9 februari klockan 18.00 kommer vi med de som är intresserade tillsammans att montera och testköra vår nya vakuumformningsmaskin, Mayku Formbox.

En liten video som visar lite av den maskin vi köpt finns här:

För de som vill veta lite mer i förväg finns denna spellista:

Välkomna!

Mvh
Martin Lindvall
Kassör
Makerspace och Uppfinnarna Kalmarsund