Information från styrelsen

Hej alla Makers!

Hoppas ni har en mysig och kreativ december.
Ordning och reda

Jag har fått i uppdrag av styrelsen att förtydliga behovet av ordning och reda på vårt Makerspace då flera medlemmar fortfarande får städa en del när dom kommer till lokalen.

Då vi arbetar i lokalen, även om vi är helt ensamma för stunden, försöker vi hålla oss till en arbetsplats/bänkyta. Maskiner som används behöver såklart inte städas efter varje arbetsmoment. Men det är viktigt att tänka att det faktiskt kan komma ytterligare personer till lokalen, som kan behöva både bänkyta och maskintid. Det är självklart mycket viktigt att städa av efter slutfört arbete. Detta så att ingen behöver städa det första dom gör. “Råkar” vi dammsuga en större del än vårt arbetsområde så skadar det inte heller. Detta resulterar bara i en ännu bättre upplevelse för dom som kommer efter!
När det gäller sophantering så har vår medlem Adam skrivit en instruktion på väggen vid anslagstavlan (vid entrén till verkstaden). Där finns information om hur sopor ska hanteras. Exempelvis står följande.
  • Spån kan läggas i den vanliga soppåsen.
  • Det står en container utanför matsalens brygga där ni kan lägga kartonger.

Har ni frågor runt detta så fråga gärna Adam eller lägg ett meddelande i Whatsapp-gruppen.

Ny utrustning

Det finns nu en hel del ny utrustning på vårt Makerspace.

  • Slöjdutrustning för läder har köpts in enligt önskemål från medlemmar. Det är ett ganska bra startkit för att komma igång med denna typ av projekt. Detta har jag lagt i en tidigare tom verktygslåda, överst i skåpet närmst entrén till själva lokalen.

  • En kantfräs har också köpts in enligt önskemål från medlemmar. Denna fräs har flera möjligheter med extra tillbehör. Kolla gärna in den, ligger i verktygsskåpet (Makita).

  • Ytterligare en 3D-skrivare har köpts in. Detta är en Ender 3 Pro som är en relativt enkel skrivare. Denna är dock inte monterad ännu men vi hoppas det kan göras inom en mycket snar framtid. Anledningen till att denna köpts in är att den större maskinen upplevs ha avskräckt mindre rutinerade användare.

  • Vidare har det köpts in ny utrustning för att kunna använda broderingsmaskinen. En konverter finns nu så är det någon som vill börja labba med denna maskin är det välkommet!
  • Det har även köpts in ytterligare utrustning för att förenkla användandet av ScanNCut-maskinen. Detta ligger i lådan som tillhör. Ovanstående två maskiner finns i skåp i elektronikrummet.
  • Ytterligare handverktyg är på gång in. Detta är en lång lista som jag inte tar här. Det kommer dyka upp en hel del nya verktyg i verktygsskåp och annat.

När det gäller förbrukningsmaterial (trä, tråd, filament etc) är det som vanligt så att det som finns kan användas fritt, så länge det inte är uppmärkt. I övrigt köps detta in av medlemmarna själva.

Gemensamma träffar

Vi kör på med våra gemensamma träffar hela vägen genom jul- och nyårshelgerna. Detta innebär att sista träffen för året är 19/12 och första träffen på det nya året är redan 2/1.

Arbetsdag

Vi vill också passa på att bjuda in alla medlemmar till arbetsdag i lokalen den 9/1-2020 kl 18. Meningen är att då försöka hinna med lokalrelaterade saker som inte hunnits med ännu. Att medverka innebär möjlighet att påverka strukturen på vårt Makerspace! Vore därför tacksamt att så många som möjligt deltar. Vi bjuder på lite gofika denna kväll såklart.

Vänligen

Linus Björnlund

Kalmar Makerspace och Uppfinnarna Kalmarsund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.